Eğitim programı, enfeksiyon hastalıkları, klinik mikrobiyoloji, laboratuvar ve klinik araştırmaları birleştiren bir programdır. Mezuniyet sonrası eğitim değişik düzeylerde yapılır.
I. ARAŞTIRMA GÖREVLİLERİNİN EĞİTİMİ
Bu program kapsamında anabilim dalında ihtisas yapan araştırma görevlilerinin dışında değişik kökenli uzmanlık öğrencileri (İç Hastalıkları, Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji, Halk sağlığı ve Göğüs Hastalıkları) ile Yoğun Bakım ve Epidemiyoloji yan dal araştırma görevlileri eğitim alır. Görgü ve deneyimlerini artırmak üzere geçici süreyle kliniğimizi ziyaret eden yabancı uyruklu araştırma görevlileri de istedikleri alanda çalışır veya genel olarak gözlemde bulunur ve anabilim dalının faaliyetlerine katılır.
Anabilim Dalında klinik deneyim üç ayrı şekilde elde edinilir:
a. Yataklı servis: Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri içinde yer alan 76’daki Anabilim Dalına ayrılan yataklarda, yatarak tetkik ve tedavisi yapılan hastaların bakımı servisten sorumlu araştırma görevlilerine aittir. Hastanın primer hekimi olarak günlük hasta bakımı, tanı ve tedavi planları yapılır ve yürütülür. Araştırma görevlisi servis çalışmalarında kıdemli bir Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı araştırma görevlisi ve konsültan öğretim üyesi tarafından sürekli denetlenir.
b. Konsültasyon servisleri: Acil Servis dahil Erişkin Hastanesi ve Onkoloji Hastanesindeki tüm erişkin hastalar, hastanın doktorları tarafından gerekli görüldüğünde Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalına danışılır. Konsültasyonlar için servislerin ve yoğun bakımların bölündüğü farklı ekipler oluşturulmuştur. Her bir ekibin bir konsültan öğretim üyesi vardır ve 2 ayda bir rotasyonla değişir. Araştırma görevlileri en az 1 ay aynı ekipte kalır. Araştırma görevlisi, enfeksiyon hastalıkları konsültasyonu istenen hastaları görür ve değerlendirir, birlikte çalıştığı konsültan öğretim üyesiyle birlikte tanı ve tedavi planını çizer, izleme alır. Danışılan hastaların izlemi hastanın enfeksiyon hastalığı sorunu çözülene dek günlük olarak sürdürülür. Servis hastaları için rutin olarak haftada 3 kez, yoğun bakımlar ve acildeki hastalar için haftanın her iş günü konsültan öğretim üyesiyle vizit yapılır. Böylelikle araştırma görevlisi değişik enfeksiyon hastalıklarına yaklaşımı öğrenir, konsültasyon yapmayı ve meslektaşlarıyla ilişki kurmayı içselleştirir. Araştırma görevlisi, bu hastaların primer doktorlarının eğitiminde de doğrudan ya da dolaylı rol alır.
c. Poliklinik: Araştırma görevlisi poliklinikte ayaktan tanı ve tedavisi yapılabilecek enfeksiyon hastalıklarına yaklaşımı öğrenir. Eğitimin bu döneminde de öğretim üyesi veya görevlisiyle birlikte çalışır. Yataklı servis veya konsültasyon servisinde izlediği hastaların kontrollerini yaparak hastalıkların doğal seyri hakkında bilgi sahibi olur. Poliklinik hizmeti sırasında hastanın yatırılarak takip edilmesine karar verebilir ve bu kararın gerekçelerini poliklinik sorumlusu öğretim üye veya görevlisine iletir. Yatışı kararı verildiğinde bekleme süreci olacaksa uygulanacak tanı ve tedavi yaklaşımını planlar.
d. Rotasyon eğitim programı: Sık karşılaşılan enfeksiyon hastalıkları, enfeksiyonların kontrolü ve önlenmesi, antimikrobiyallerin pratikte kullanımı konusunda araştırma görevlilerine temel güncel bilgilerin yer aldığı bir eğitim programı uygulanır: Rotasyon Araştırma Görevlisi Eğitim Programı
B. Laboratuvar Eğitimi
Araştırma görevlileri, laboratuvar eğitimini 3 ana kaynaktan alır. Bu eğitim programı, Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı laboratuvarları ve in vitro araştırmalar sorumlusu öğretim üyesinin denetiminde yürütülür.
a. Klinik Mikrobiyoloji Ortak Eğitim Programı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalıyla ortak bir program çerçevesinde, araştırma görevlilerine haftada bir gün klinik mikrobiyoloji eğitimi verilir. Bu programın amacı, temel mikrobiyolojik kavramlar konusunda bilgilerini tazelemek, enfekte bir bölgeden direkt mikroskobik değerlendirme yapmak ve nihayet mikrobiyoloji laboratuvar sonuçlarını klinik pratikte yorumlamalarını sağlamaktır. Buna ek olarak araştırma görevlileri kendi hastalarının mikrobiyolojik testlerinin izleminden sorumludurlar.
b. Servis Laboratuvarı: Bu laboratuvardaki çalışmanın amacı hekimi basit rutin işlemlerde deneyim sahibi yapmaktır. Araştırma görevlisi servisteki laboratuvarda klinik materyelden hazırlanan yaymaları mikroskobik olarak değerlendirir ve hasta pratiğine yansıtır.
c. Araştırma Laboratuvarı: Bu laboratuvar sadece araştırma amacı ile kullanılmaktadır. Araştırma görevlileri laboratuvarda yürütülen çalışmalar hakkında genel bir fikir sahibi olur. Ancak bu laboratuvarda çalışma zorunlulukları yoktur.
C. Enfeksiyonların Kontrol ve Önlenmesi Eğitimi: (Enfeksiyon Kontrol Komitesi)
Burada verilen eğitimin amacı hekimlerin sağlık hizmeti sırasında ortaya çıkacak enfeksiyon risklerini ve bunların önlenmesi için alınması gereken önlemler konusunda güncel uygulamaları öğrenmesidir. Eğitim iki şekilde sağlanır:
a. Enfeksiyon Kontrol Komitesi Rotasyonu: Mezuniyet sonrası çekirdek eğitim müfredatı gereği Enfeksiyon Kontrol Komitesi’nde rotasyon yapması gereken tıpta uzmanlık öğrencileri komitede bilfiil görevlendirilirler. Enfeksiyon Hastalıkları araştırma görevlileri 3 ay, Epidemiyoloji Yan Dal Uzmanlığı araştırma görevlileri 4 ay, Tıbbi Mikrobiyoloji araştırma görevlileri 2 ay ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı araştırma görevlileri 1 ay süre ile Erişkin ve Onkoloji Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi’nde rotasyon yaparlar. Rotasyonları süresince enfeksiyon kontrol ekibi ile sürveyansa katılır ve sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların önlenmesi konusunda eğitim alırlar. Enfeksiyon Kontrol Komitesi’nin toplantılarına katılır ve salgın incelemesi gibi konularda aktif görev alırlar. Pratik eğitimler dışında Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan ‘Enfeksiyon Kontrol Uzaktan Eğitim Programını (EKUZEP)’ online olarak tamamlayıp sonunda uygulanan sınava katılırlar.
b. Araştırma Görevlilerinin Eğitimi: İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Yoğun Bakım Bilim Dalı araştırma görevlileri ve yan dal araştırma görevlilerine her yıl enfeksiyon kontrolü ve önleme konulu eğitim verilir. Bunun yanı sıra, Hacettepe Üniversitesi’nde göreve başlayan tüm araştırma ve yan dal araştırma görevlilerine de konu ile ilgili oryantasyon eğitimi yapılır.
II. Uzman Eğitimi:
Başka bir merkezden veya Hacettepe Üniversitesi bünyesinde uzman doktorlar, klinik eczacılar, halk sağlığı, iş ve meslek hastalıkları uzmanları gibi farklı alanlardan sağlık elemanları farklı sürelerde ve rotasyonlarla ilgili konuda bilgi ve donanımlarını geliştirirler.
III. Diğer Sağlık Personelinin Eğitimi:
Bu kapsamda Enfeksiyonları Önleme ve Kontrol ekibi çalışmaları söz konusudur. Lütfen solda ilgili menü çubuğunun içeriğine bakınız.
IV. Topluma Yönelik Sağlık Eğitimi:
Sivil toplum kuruluşlarından istek olması veya halk sağlığı yönünden gerek duyulması hallerinde belirli bir enfeksiyon hastalığı ya da konusu hakkında konferanslar, paneller ve konuşmalar düzenlenir.
HATAM (Hacettepe Üniversitesi HIV/AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi) HIV/AIDS konusunda bire bir veya toplum bazında yoğun eğitim çalışmaları yürütür https://www.hatam.hacettepe.edu.tr